STILTON, to jeden ze sławniejszych serów angielskich, na wierzchu skórka a wewnątrz smakowitość z niebieską pleśnią. Postaram się przedstawić dojrzewanie tego sera, dzisiaj pierwsze zdjęcie, dotychczas mokry ser pokrywa się powoli suchą pleśniejącą skórką.
Jaki powinien być całkowicie dojrzały zobacz w wikipedii – STILTON
30 pażdziernika 2009
Ponieważ oceniłem, że skórka jest wystarczająco mocna, grubą igłą wykonałem wiele nakłuć aby do wnętrza sera dostało się powietrze niezbędne do prawidłowego rozwoju pleśni pencilinum rouqforti, która ma teraz zacznie poprzerastać wnętrze sera. Zapach sera jest przyjemny, co wskazuje, że proces dojrzewania przebiega prawidłowo. Ser jeszcze przebywa w temperaturze pokojowej.
Po zrobieniu a la coulommiers’a, właśnie zabrałem się za a la stiltona. Szkoda tylko, ze te sery tak długo dojrzewają. Camemberty już zapakowane, a roquefort nabiera w końcu zielonego koloru :-). Jak wszystko dobrze pójdzie to chyba jeszcze przed świętami zabiorę się gorgonzolę, a może i cambonzolę- przepisy już czekają. Na sama myśl już dostaję ślinotoku:-).
Andrzej S.